saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Käppalaförbundet

Vad säger våra medarbetare?

Påverkar samhället genom sitt arbete

"Hamnar man på ett ställe som Käppalaförbundet har man inget att oroa sig för"

Bytte inriktning mitt i livet

Cecilia Bertholds är i grunden agronom och arbetar idag som resursutvecklare på Käppalaförbundet. Arbetet innebär att bland annat kontrollera att slammet håller så hög kvalitet att det får spridas på åkermark.

Avdelningen för resursutvinning bildades 2012 och i samband med det anställdes Cecilia Bertholds, främst för att arbeta med Käppalaförbundets mål att sluta kretsloppet genom att ta tillvara näringsämnen och organiskt material som kommer in med avloppsvattnet. Idag har resursutvinning blivit en viktig profilfråga för förbundet och två anställda arbetar på heltid med att förbättra och utveckla förbundets slam-, biogas- och värmeutvinning.

Ökar medvetenheten om slam

2016 spred förbundet cirka 80 procent av sitt producerade slam på åkermark, jämfört med endast 50 procent när Cecilia började arbeta på förbundet. Det beror mycket på att Cecilia har drivit igenom åtgärder för att få in ett större helhetstänk i organisationen, där resursutvinningen får ta plats. Ett exempel är att slamkvaliteten tas in som en aspekt vid val av nya reningstekniker, så att kretsloppstanken är ständigt levande.

Möjligheten att påverka organisationen och att miljötänket ständigt är i centrum är något som Cecilia gillar med Käppalaförbundet. Att de beslut hon fattar konkret leder till en bättre miljö gör att arbetet känns meningsfullt, både på ett personligt och på ett samhällsmässigt plan.

– Sedan är det en härlig arbetsplats med trevliga kollegor som gör det kul att gå till jobbet, tillägger Cecilia.

Mycket samarbete

Cecilia har ett helhetsansvar för Käppalaförbundets Revaq-certifiering. Hon är också operativt ansvarig för nedströmsarbetet, vilket kan översättas till att kvalitetssäkra slammet innan det sprids på åkermark och att säkra slammets spårbarhet. Arbetet innebär mycket samarbete, både med andra avdelningar på Käppalaförbundet och med externa parter som entreprenörer och lantbrukare.

– Eftersom jag har ett så brett arbete blir det också varierat. Ena dagen är jag ute i fält och träffar en lantbrukare som visar hur det går till när slammet lagras och sprids. Nästa dag diskuterar jag strategier med förbundets uppströmsavdelning kring hur vi undviker att miljöfarliga ämnen hamnar i slammet, säger Cecilia.

Läs mer om Käppalaförbundets arbete med slam

Läs mer om Revaq på Svenskt Vattens webbplats (länken öppnas i ny flik)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Svensson började arbeta som underhållstekniker på Käppalaförbundet i juni 2017. Redan från dag ett kände han sig som en del av gänget, mycket tack vare sina arbetskamrater.

Arbetskamraterna lockade nog mer än själva branschen när han sökte tjänsten som underhållstekniker på Käppalaförbundet. Det erkänner Peter Svensson efter en stunds betänketid.

– Men det innebär verkligen inte att mitt arbete är tråkigt! Jag gillar att mitt arbete är så varierat och att det skiljer sig från dag till dag. Det gör det spännande att gå till jobbet, tillägger han.

Lär sig på arbetet

Många av Peters nuvarande arbetsuppgifter är helt nya för honom och han lär sig något nytt varje dag. Eftersom underhållsenheten alltid arbetar minst två personer är det bara för Peter att haka på, vilket har gjort att han snabbt kommit in i arbetet och lärt känna sina arbetskamrater. Han beskriver sin enhet som ett härligt gäng, där alla glatt delar med sig av sina kunskaper och att det går att arbeta med vem som helst.

– Att kunna följa med någon annan och lära sig av den personen är guld värt. Jag tycker att det överträffar alla andra sätt, att man lär sig på arbetet. Det är sällan det finns en manual för hur en arbetsuppgift ska utföras på bästa sätt, utan det handlar om förvärvad kunskap genom erfarenhet, säger Peter.

Varierad arbetsdag

Arbetsuppgifterna består av rutinmässigt mekaniskt underhåll som när som helst kan behöva avbrytas av akut underhåll om en maskin går sönder eller det blir stopp i en pump. Variationen och ovetskapen om vad en arbetsdag ska bjuda på är det som Peter gillar mest men han är också nöjd med Käppalaförbundet som arbetsplats.

– Det känns som att hela arbetsplatsen är ett enda stort lag som tillsammans arbetar för att vi ska nå våra mål. Dessutom är det ingen hierarki, cheferna hälsar glatt på alla och pratar med alla, de är också med och hjälper till själva om det är riktigt akut arbete som måste till, avslutar Peter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När en mjölallergi gjorde att Tofik Massiri inte kunde fortsätta att arbeta som konditor skolade han om sig till drifttekniker. Praktiken gjorde han på Käppalaförbundet och blev sedan kvar. Idag, fem år senare, är han ansvarig tekniker för förbundets alla onlineinstrument.

Det var egentligen inget snack. När konditorsdrömmarna gick i kras var det miljö som Tofik Massiri ville arbeta med och utbildade sig därför till drifttekniker via en yrkesutbildning med inriktning Vatten-miljöteknik. Efter utbildningen fick han jobb på Käppalaförbundet och blev kvar.

– Mitt arbete är så varierande att jag känner att jag fortfarande lär mig något nytt varje dag. Dessutom är det en väldigt familjär stämning med bra arbetsklimat och trevliga arbetskamrater som gör att jag trivs, säger Tofik.

Ansvarar för verkets alla onlineinstrument

Från början arbetade Tofik med provtagning på Käppalaförbundets laboratorium. Då kom han i kontakt med många mätinstrument, där han snart upptäckte att det var otydligt vems ansvar instrumenten egentligen var. Det slutade med att han blev drifttekniker med särskilt ansvar för alla onlineinstrument. Men onlineinstrumenten upptog all hans tid, så sedan två år tillbaka är han ansvarig instrumenttekniker och ingår numera i el- och automationsenheten.

Huvuduppgifterna är att kontrollera och underhålla alla onlineinstrument så att de mäter rätt och anger korrekta värden. Att instrumenten fungerar är en viktig del i Käppalaförbundets miljöarbete, inte minst eftersom värdena används som underlag för att rapportera till bland annat Länsstyrelsen.

Tekniken i fokus

I Tofiks roll ingår det också att titta på nya tekniker och instrument som han tror skulle passa Käppalaförbundet. Under sina fem år på verket har han märkt att det alltid finns ny teknik på marknaden och Tofik anser att förbundet idag arbetar med de bästa och mest moderna instrumenten som finns.

– Vill jag testa en ny teknik blir jag uppmuntrad av min chef att göra det. Jag har väldigt fria händer att själv påverka mitt arbete och driva projekt, så länge allt fungerar, säger Tofik.