saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Anställningsintervju utomlands

Att bli kallad till anställningsintervju utomlands är en spännande utmaning. De sociala koderna skiljer sig åt i olika länder och det gäller att veta vilken ”intervjukultur” som råder i det land där din intervju ska äga rum.

Sven Eriksson är karriärcoach på Lunds Universitet. I hans jobb ingår bland annat att hålla fingerade anställningsintervjuer med studenter som ska på anställningsintervju utomlands. En lyckad utlandsintervju kan bli startskottet på en spännande och framgångsrik internationell karriär.

 

"Svenska akademiker uppfattas utomlands som trevliga, språkkunniga, pålitliga, arbetsvilliga och ofta lite äldre och mogna än studenter från andra länder när de tar examen", säger Sven Eriksson.

 

Karriärcoachen Sven Erikssons tips inför utlandsintervjun:

 

Ta fram konkreta exempel på vad du åstadkommit. Det kan vara alltifrån ett projektarbete under utbildningstiden, ett annorlunda extrajobb till att du varit ungdomstränare i fotboll. Det viktiga är att dina exempel blir till konkreta exempel på dina starka sidor.

 

Var beredd på att uttrycka konkret vad du lärt dig av de olika erfarenheterna.

 

I USA kan det vara bra att vara lite mer rättfram än hemma i Sverige. Glöm den svenska blygsamheten och uppträd självsäkert, naturligtvis utan att överdriva. Amerikanska företag ser gärna att man marknadsför sig själv genom att trycka på sina goda egenskaper. Var alltså beredd på att sälja in dig själv lite hårdare i USA än hemma i Sverige.

 

I exempelvis Storbritannien, Tyskland och Frankrike lägger arbetsgivarna inte så stor vikt vid din utbildningsinriktning. Det faktum att du har en akademisk utbildning av något slag är din ”inträdesbiljett” som gör att du kan söka många olika typer av jobb. Din personlighet, attityd och vad du uträttat är viktigare. Visa att du kan jobba mot en deadline och både har ledaregenskaper och kan vara en viktig länk i ett större sammanhang.

 

Din personliga drivkraft är mycket viktig för utländska företag. Innan intervjun bör du fundera noga på vad du kan tillföra företaget och vilka dina viktigaste drivkrafter i karriären är så att du kan motivera det på intervjun.

 

Förbered dig ordentligt inför intervjun. Om möjlighet finns så boka in intervjuträning på engelska med en karriärcoach eller studievägledare på din högskola. En fiktiv anställningsintervju gör att du blir säkrare på engelskan och hur du ska presentera dig själv på intervjun.

 

Tänk på att affärskulturen ofta är mer strikt utomlands. Använd titlar och var uppmärksam på hur korrekt du behöver vara i tonen.

 

Om företaget i fråga har ett svenskt kontor så ta gärna kontakt med dem. De kan tillhandahålla värdefull information om företagskulturen och vad du bör tänka på under intervjun. Om företaget inte har något svenskt kontor så ta gärna kontakt med ambassaden eller handelskammaren i det land dit du ska för att ta reda på hur affärskulturen ser ut i det land du ska till.

 

Någon som har erfarenheter från att jobba utomlands? Kommentera gärna!