saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Framtidens arbetsmarknad: ökad rörlighet och många nya jobbtillfällen

Mycket händer på arbetsmarknaden just nu. Jättegenerationen 40-talisterna har börjat gå i pension och det kommer att skapa många nya jobbmöjligheter för yngre generationer. Allt fler väljer också att kombinera olika anställningar samtidigt och man byter både arbetsgivare och karriärinriktning i allt snabbare takt.

En av de generationerna som ska ta över på framtidens arbetsmarknad är 80-talisterna. Framtidsanalysföretaget Kairos Future har skrivit boken “80-talisterna kommer”, där man intervjuat en mängd 80-talister om vilka värderingar som styr deras val på arbetsmarknaden..

80-talisterna har haft det gott materiellt ställt under i stort sett hela sin uppväxt, men tid är deras största bristvara. Pengar kommer långt ner på prioriteringslistan för många av dem och när de väljer jobb så är det viktigare med “rätt” arbetskamrater och ett schysst umgänge med kollegorna än en möjlighet att göra spikrak karriär och lyfta en bra lön.

 

Nära tillhands att jobba eller plugga utomlands

Det som sammanför både 80-talister och 90-talister är gemensamma intressen. Man tar helt enkelt nätet till hjälp för att hitta andra som gillar samma sort musik, mode eller dataspel som en själv. Om personen i fråga sedan bor i samma kvarter eller på andra sidan jordklotet spelar ingen större roll, för 80-talisterna är globala och gränslösa i mycket högre utsträckning än tidigare generationer. Steget till att jobba eller plugga utomlands är därför inte lika stort för dagens unga som för exempelvis 40-talisterna när de var unga.

Om man generaliserar vill 80-talisterna framför allt ha kul på jobbet. På deras lista över önskearbetsplatsen står i tur och ordning: trevliga arbetskamrater, intressant arbete, sund arbetsmiljö, medbestämmande, anställningstrygghet och fast anställning. Inte förrän på sjunde plats kommer hög lön. Men det vore inte rätt att dra alla 80-talister över en kam. De skiljer sig nämligen åt mycket sinsemellan. Många 80-talister påminner ironiskt nog om sin raka motsats, 40-talisterna.

Medan 40-talisterna ofta hade tydliga mål för sin karriär och ville skaffa sig materiell status, så har 80-talisterna många fler alternativa vägar att välja mellan. Kärnfamiljen och ett 9-5 jobb är inte längre något obligatoriskt val, man kan lika gärna leva som singel eller särbo, eller varför inte förlänga ungdomen ett par år genom att backpacka i Asien?

 

Informationsflödet påverkar

Man får lätt intrycket av att 80-talisterna är en bortskämd generation som bara tar arbeten som känns kul och byter arbetsgivare så fort de känner av ett motstånd. Men det stämmer inte helt, en del av förklaringen till att guldklockans tid definitivt är förbi ligger i det ständiga informationsflöde som 80-talisterna är uppväxta i. När man är van vid att ständigt ha många alternativ, och ett helt Internet där man snabbt tar reda på den information man behöver så är det lätt att tänka att gräset definitivt bör vara grönare på andra sidan, även om det inte alltid stämmer.

 

Kanske är det 80-talisterna som ska anpassa sig efter arbetslivet och inte tvärtom?