saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Hantera känslomässiga lönefällor

När det är dags att förhandla upp lönen på jobbet så kan din inställning till pengar bli en bromskloss. Ditt ekonomiska självförtroende och din mentala bild av vilken lön du förtjänar kan nämligen leda till att du hamnar onödigt långt ner på lönetrappan genom att underminera dig själv undermedvetet.

Innan du vässar dina löneförhandlings argument så kan det löna sig att fundera kring hur din inställning till pengar hindrar dig från att våga begära den lön du förtjänar. Dina associationer till pengar styr nämligen hur hög lön du vågar begära och vad du anser dig vara värd.

1. Konfrontera dina känslomässiga kopplingar till pengar. Din känslomässiga uppfattning av att du egentligen inte förtjänar någon rejäl löneförhöjning eller att det är fult att tjäna mer än andra kan försämra dina odds vid förhandlingsbordet. Dina inneboende begränsningar styr hur hög lön du vågar begära.

 

2. Håll dig konsekvent till logiska förhandlingsargument. Peka på fakta och konkreta resultat. Chefer är ofta extremt resultatorienterade och om du visar på kopplingen mellan din prestation och ökad lönsamhet så biter det betydligt bättre än vaga argument som ”Jag känner att det är dags för en löneförhöjning nu” eller ”Anna på marknadsavdelningen fick ju 1000 kronors löneförhöjning, så då borde det vara lagom för mig också”.

 

3. Betrakta lönen som ett neutralt verktyg. Försök att betrakta din lön utan att koppla på några känslor. Betrakta istället pengar som ett neutralt verktyg för att öka dina välbefinnande och din trygghet. Då ökar sannolikheten att du kan bortse från dina inre begränsningar och förhandla om lönen på ett rationellt vis.

 

4. Fråga dig själv vilken lönenivå du skulle vara nöjd med. Höj sedan lönenivån stegvis för att hitta den gräns där du börjar känna dig obekväm. Fundera på vad du innerst inne tycker att du är värd och vad en högre lön skulle innebära för din självkänsla och motivation på jobbet,

 

5. Lägg fram ett konkret löneförslag så snabbt som möjligt. Be inte om ursäkt för ditt lönekrav. Ta gärna i lite i överkant och stå beredd med argument som försvarar ditt bud. Visa inga tecken på osäkerhet och lägg inte förhandlingen i knät på chefen genom att fråga vilken lön han tycker att du förtjänar