saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Matlådekultur - Hur äter du på jobbet?

Har du någonsin funderat på matlådekultur i resten av världen? Det har vi!

Allt fler svenskar satsar på att ta med matlåda till jobbet – det gäller såväl fabriksarbetare som tjänstemän. En medhavd lunchlåda är dessutom ofta ett både hälsosammare och billigare alternativ till att äta ute. Dock är det framför allt i glesbygdsområdena som man tar med matlåda till jobbet – av Stockholmarna är det fortfarande endast 27% som väljer matlådan över lunchrestaurangen.

Indiska Dabbawallahs

Tiffin

I Indien däremot vill storstadsborna helst äta hemlagad mat till lunch. Oftast tar man dock inte själv med sig matlådan till jobbet – utan får den levererad till sig vid lunchtid – nylagad av mamma, syster eller fru. Den klassiska indiska matlådan kallas ”tiffin” och är en ungefär 30 cm hög cylinder, som består av olika ihopknäppbara delar, där exempelvis curry, ris, linser och bröd kan förvaras separat.

I miljonstaden Mumbai finns en ganska unik matlådekultur, där en hel grupp människor enbart livnär sig på att leverera tiffins. Dessa matlådemän – eller Dabbawallahs, som de kallas – hämtar varje morgon runt 200 000 matlådor i Mumbais förorter, monterar dem på sina pakethållare och cyklar till närmsta tågstation – där matlådorna sedan sorteras och levereras vidare via tåg till olika kontor, banker och andra arbetsplatser inne i stan. Och efter lunch hämtas matlådorna upp och returneras igen.

Dabbawallah

Det blir många och snabba tågbyten innan matlådorna kommer fram till sina destinationer och för att underlätta sorteringen vid varje station märks matlådorna med olika färger och symboler – de flesta Dabbawallahs saknar nämligen både läs- och skrivkunskaper. Men trots sin brist på utbildning, har Mumbais ca 5000 matlådemän lyckats driva en riktigt framgångsrik affärsverksamhet, som uppmärksammats av såväl Harvard Business School, som affärstidningen Forbes. Forbes har till och med gett verksamheten den prestigefyllda värderingen Six Sigma, vilket innebär att Dabbawallahs inte gör mer än ett(!) enda fel per 8 miljoner levererade matlådor. Ganska imponerande, eller hur? Att få sin matlåda levererad av Dabbawallahs kostar ungefär 2 kronor per dag och matlådemännen tjänar bara någonstans mellan 800-1000 kronor i månaden. Dock kan de med Indiska mått mätt klara sig ganska bra på den lönen.

Amerikanerna och den bruna papperspåsen

Lunchmacka

I USA är det en riktig klassiker att ta med sig lunchen till jobbet i en brun papperspåse – så kallad ”Brown Bag Lunch”. Sedan mikrovågsugnens intåg har det dock blivit allt vanligare att ta med sig frusna lunchlådor till jobbet, men amerikanerna lär varken ge upp sina ”peanut butter and jelly sandwiches” eller sina bruna papperspåsar i första taget. Speciellt bland byggnadsarbetare är det väldigt vanligt att ta med en påslunch till jobbet, eftersom de sällan har tillgång till matsal eller mikro på byggplatsen.

Gör jobbet roligare med en kreativ bento-lunch

Bentolåda

Bento är ett gammalt Japanskt koncept, som har gått i arv ända sedan 1100-talet och fortfarande är mycket vanligt i stora delar av Asien. På senare år har de hälsosamma bento-luncherna även vunnit intresse i många andra länder – bland annat i USA. Ordet ”bento” kan översättas med ”bekvämlighet” – dvs mat som är både smidig att äta och lätt att ta med. Bento kan även beskrivas som kreativ matuppläggning – eller kanske ett legitimt skäl att leka med maten... Maten ska nämligen vara lika intressant för ögat som för gommen, och uppläggningarna görs ofta i form av seriefigurer, blommor, djur eller monument. En bento-lunch består traditionellt sett av fisk eller kött, samt ris och någon eller några grönsaker, som läggs upp i separata fack i den speciella ”bento-boxen”. Numera är det dock inte lika strikt med innehållet och det finns massvis med nya och fräscha bento-recept att hämta på nätet.

En bento-box kan se ut i princip hur som helst, men är nästan alltid indelad i olika fack för att maträtterna ska kunna hållas separerade. Den traditionella Japanska bento-boxen är tillverkad av flätad korg, trä eller bambu, ofta svartlackerad, med mönster i rött eller guld. Den amerikanska versionen är en enkel, färglad plastlåda, med löstagbara små fack inuti. Det finns även en nyare version av bento-box, som består av en termos, med fyra mindre behållare i. Termosen hjälper till att hålla maten fräsch längre – oavsett om den är varm eller kall. Vilken typ av box man använder är en smaksak, men en kreativt upplagd bento-lunch kan hjälpa till att liva upp även den tristaste arbetsdag – så varför inte testa att göra din egen redan idag?

Referenser:

mumbaidabbawala.org

specials.rediff.com

en.wikipedia.org/wiki/Dabbawala

metafilter.com

aftonbladet.se

lunchframjandet.se

squidoo.com

en.wikipedia.org/wiki/Bento