saljjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Nyckeln till effektiva videokonferenser

Många företag har vid det här laget vant sig vid att använda videokonferenser, både vid större möten och dagliga avstämningar.  På senare år har tekniken blivit både billigare och mer högkvalitativ. Men trots att videokonferenser är mer tillgängliga än någonsin och kvaliten på bild och ljud är bättre än tidigare så nyttjas inte videokonferenssystemens potential inte fullt ut på alla företag.

När man möter kunder, kollegor eller leverantörer över videolänk är det lätt hänt att man glömmer de grundläggande mötesregler som känns så självklara när man möts i verkligheten, exempelvis att låta alla mötesdeltagare prata till punkt, att presentera samtliga mötesdeltagare eller att inte prata med varandra inför kollegor som man möter via en skärm, menar Bengt Grahn, som driver videokonferensföretaget Compodium.

När fenomenet videkonferenser var nytt var det självklart att man behövde befinna sig i ett specialutrustat videokonferensrum för att kunna konferera med någorlunda kvalitet. Numera behöver man inte avsätta ett helt rum enbart för videokonferenser. Sedan den tekniska kvaliten har blivit bättre har högkvalitativa tekniska lösningar gjorts tillgängliga även för den som konfererar via datorn eller mobiltelefonen. Att man befinner sig på resande fot eller använder sig av ett mobilt kontor är alltså inget hinder för att kunna genomföra effektiva videokonferenser. Det senaste på teknikfronten är lösningar som gör det möjligt att konferera med bibehållen hastighet och kvalitet på ljud och bild även på skakiga uppkopplingar.

Trenden att kunder köper funktionalitet snarare än teknisk utrustning ser också ut att hålla i sig, man är betydligt mer angelägen om att hitta videokonferensutrustning som verkligen lever upp de behov och förväntningar man har än om att köpa utrustning av ett visst märke. De flesta företag har främst fokuserat på att använda utrustningen för sina interna möten, men har ännu inte tagit steget fullt ut genom att även möta kunder och leverantörer via videolänk. Ett sådant exempel är företag som installerar videokonferensutrusning hos sina viktigaste kunder för att kunna ge bättre service och kunna göra snabba avstämningar närhelst det behövs under projektetets gång. Ytterligare ett exempel är företaget som installerade videokonferensutrustning i fikarummet för att medarbetarna ska kunna småprata med varandra på fikarasten, oavsett var i världen de befinner sig.

En lösning på det problemet kan vara att komplettera videokonferensutrustningen med webblösningar som är kompatibla med de flesta förekommande videokonferenslösningar. Det innebär att mindre grupper kan ha videokonferenser på sina ordinarie kontorsplatser. På så vis sänker man tröskeln för att använda utrustningen eftersom man då inte behöver boka någon specifik lokal, enligt Bengt Grahn.