saljjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Rusta dig för olika typer av anställningsintervjuer

Oavsett vilken typ av intervju du blir kallad till så är rätt förberedelser A och O. Förbered svar på de vanligaste frågorna, de som dyker upp på i princip alla intervjuer. Ta reda på tillräckligt mycket om arbetsgivaren för att kunna ställa relevanta frågor. Visa prov på glöd, engagemang, intresse och entusiasm. Var positiv, uthållig, entusiastisk och intresserad.

Caseintervju är särskilt vanligt när man rekryterar säljare. Problemlösningsförmåga har utvecklats till en allt mer eftertraktad egenskap av många arbetsgivare. Ibland väljer de att ge dig ett konkret problem som ska lösas redan på första intervjun, medan de i andra fall väntar till det andra intervjutillfället.

Tänk på att ditt sätt att lösa uppgiften ofta står mer i fokus än den lösning du faktiskt presenterar. Ofta vill arbetsgivaren testa din stresstålighet och din samarbetsförmåga. Jobba lugnt och metodiskt och agera som du normalt sett gör när du ställs inför ett problem. Om det är en gruppövning, så se till att ta hjälp av och lyssna på andras idéer och förslag, säger Charlotte Hågård.

Så hanterar du olika intervjuformer

Gruppintervju

När arbetsgivaren bjuder in en hel grupp kandidater som intervjuas samtidigt så kan det vara för att göra ett första urval eller för att undersöka hur du fungerar i grupp. Försök hitta en väl avvägd balans mellan att lyssna och tala.

Förbered dig gärna genom att fråga arbetsgivaren hur de lagt upp intervjun. Hur många har blivit kallade och hur många går vidare till en eventuell nästa intervjuomgång? Vilken typ av frågor kommer de att ställa, är det en eller flera personer som kommer att hålla i intervjun och varför väljer de att göra just en gruppintervju? Det här är värdefull information för dig som gör att du kan förbereda dig mentalt på vad som väntar, säger Charlotte Hågård.

Tänk på att du aldrig kan få lika mycket uppmärksamhet på en gruppintervju som på en enskild intervju så var extra noga med att formulera dig väl när du får en chans att prata. För att höras och synas på en gruppintervju så gäller det att själv agera och ta ordet, men se till att inte göra det på bekostnad av andra eller genom att avbryta andra.

Panelintervju

På en panelintervju möter du som intervjuperson flera representanter från arbetsgivaren. Det kan vara en personalchef, en mellanchef och kanske även vd. Medlemmarna i panelen har olika roller, någon är där enbart för att observera och lyssna, medan en annan ställer frågor och en tredje ställer en annan typ av frågor.

Låt blicken vandra så att du möter allas blick och undvik misstaget att ägna alltför mycket uppmärksamhet åt chefen. Försök att inte bli nervös, trots att du har mångas blickar på dig. Stressa inte igenom frågorna utan ta den tid som behövs.