saljjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Saljjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Tips inför löneförhandlingen

Löneförhandling handlar om att skapa en win-win situation för både dig och din arbetsgivare. Det gäller att rusta sig med rätt argument, välja rätt tidpunkt och ha tålamod.

  • · Drygt nittio procent av alla anställda i Sverige omfattas av något kollektivavtal. Det reglerar din lön, men det brukar ofta finnas utrymme för förhandling och allt fler arbetsplatser tillämpar individuell lönesättning. Tveka därför inte att ta upp frågan i samband med att du skriver på ditt anställningsavtal, det ökar chansen att du får den lön du förtjänar.

 

  • · Det är mycket viktigt att kunna motivera varför man vill ha en löneförhöjning eller bättre löneförmåner. Fundera på varför du tycker att du är värd en viss månadslön. Är det din utbildning, dina tidigare erfarenheter eller kanske dina personliga egenskaper som avgör? Motivera vad du kan tillföra arbetsgivaren rent konkret, annars är chansen inte så stor att de går med på en löneförhöjning.

 

  • · Prata gärna med en vän eller kollega som arbetar i samma bransch som dig och kolla vilken lön de har. Fråga också hur de gjorde när de skulle förhandla fram sin lön.

 

  • · Löneförhandling handlar inte bara om att förhandla fram en bra månadslön. Semesterersättning, övertidsersättning och tjänsteförmåner, exempelvis motion på arbetstid eller en extra semestervecka, är en del av lönen. Även om du kanske inte lyckas förhandla upp din månadslön så kan tjänsteförmåner också vara mycket värt.

 

  • · Se upp med att gå med på en alltför låg ingångslön när du får ett nytt jobb. Det kan vara svårt att förhandla upp lönen efter ett tag och risken finns att du blir besviken om du förväntar dig en dramatisk löneökning efter ett par månader. Lägg i stället lite tid på att formulera dina argument för varför du förtjänar en vis lön i början av anställningen.

 

  • · Det gäller välja rätt tidpunkt när man löneförhandlar. En bra tidpunkt är när företaget går bra, en annan när du presterat väl i exempelvis ett projekt. Tänk också på att skapa en win-win situation när du förhandlar. Varken du eller arbetsgivaren ska gå ur situationen som vinnare eller förlorare. Det ideala är om ni kan mötas på halva vägen så att både ger och tar i förhandlingen.

 

  • · Utvärdera gärna din insats efter löneförhandlingen. Nådde du dina mål? Är du nöjd med din prestation? Hade du förberett dig tillräckligt? Vad kan du förbättra till nästa löneförhandling?